Wedstrijdverslag Wijker Toren 1 en 2

Wijker Toren 1 wint eerste duel ruim van het derde Leidse team.

Wijker Toren één heeft de eerste bondswedstrijd ruim gewonnen. In de Moriaan werd het gepromoveerde LSG3 met 5 ½- 2 ½ aan de kant gezet. Het eerste team komt dit seizoen weer uit in de 2e klasse KNSB, na een aantal jaren in de eerste klasse te hebben gespeeld. Na één uur spelen leidde de Leidenaren met 1½-½ door de verliespartij van Rick Duijker aan het derde bord. Leidenaar Eelco Kuipers met een rating van 2316 werd om tactische redenen aan bord vier gezet waar hij teamleider Jimmy van Zutphen met een Elo van 2184 tegen kwam. Jimmy wist kort na de opening de stelling zo te vereenvoudigen dat remise de enige juiste uitslag was. Een uitstekende prestatie van Jimmy, dat mag zeker gezegd worden. Lange tijd wist LSG 3 de voorsprong te handhaven. Toen ik tegen vier uur de zaal binnen kwam lopen vroeg ik aan Jimmy wat de einduitslag zo worden. Wij winnen met 4½-3½ was zijn prognose. Bart-Piet Mulder maakte gelijk. Hij werd om tactische redenen aan het achtste bord geposteerd en wist de druk op de witte stelling zo op te voeren dat zijn tegenstander geen verweer meer had. (1½ – 1½) Bastiaan Veldkamp wist in het eindspel te profiteren van een zwakke e-pion en bracht het winnende punt binnen. (2½ – 1½) Cas Kok speelde tegen clubgenoot Marcel Mol en kwam heel goed te staan. In tijdnood wist hij een pion te winnen en de partij. (3½ – 1½) Heel even was er een opleving bij de Leidse ploeg. Richard Schelvis moest ook tegen een clubgenoot spelen. Hij werd steeds teruggedrongen en toen wist de witte dame zijn stelling binnen te dringen. Zwart dreigde een paard te verliezen maar werd keurig mat gezet. (3½ – 2½)

Erik Schoehuijs en Thomas Broek waren de laatste spelers die na 4 uur spelen nog bezig waren. Ook Erik speelde tegen een clubgenoot, Vanaf de opening wist Erik zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat hij in tijdnood foutjes ging maken. Erik bleef rustig en maakte het karwei keurig af. (4½ – 2½). Na uren spelen was er een eindspel op het bord verschenen die gelijkwaardig was. Ondanks kwaliteitsverlies wist Thomas Broek met zijn ijzersterke loperpaar zijn positie zodanig te verbeteren dat hij een pion te won. Door met zijn drie koningspionnen op te rukken richting promotie werd de overwinning veilig gesteld. Thomas had veel sneller de partij uit kunnen maken, maar gaf Straver nog de kans om door middel van schaakjes met de toren verwarring te stichten. Toen Thomas dat gevaar door middel met zijn loper wist te neutraliseren kon zijn tegenstander eindelijk opgeven. (5½ – 2½). Een terechte overwinning van WT 1 en vol goede moed spelen we op 7 oktober de verre uitwedstrijd tegen het tweede team van Sas van Gent. Als we compleet zijn, moeten wij deze wedstrijd kunnen winnen gezien de uitslag in de eerste ronde:

Krimpen aan de IJssel – Sas van Gent 2 6½-1½.

 

Wijker Toren 2 verliest van DHC 3

Het tweede team van de Wijker Toren is door een nederlaag van 5-3 het KNSB seizoen derde klasse D slecht begonnen. Het verlies was geen verrassing want het ratingverschil tussen beide teams was enorm. Gezien het verschil in speelsterkte op papier van 125 Elo punten was een ruime overwinning voor de gasten uit Delft niet zo verwonderlijk. In deze ronde moesten we Arjan Wijnberg en Berend van Maassen missen, maar hadden Camile Hol als invaller.

Stefan Jorritsma had geen prettige middag. Volgens zeggen gaf hij na een half uur en 10 zetten een stuk weg en gaf meteen op. Daarna kon hij de verrichtingen van Max Verstappen bij de GP van Singapore op TV volgen. Peter Uylings speelde een rustige partij en kreeg na paardenruil een gelijke stelling op het bord. Na een paar zetjes werd tot remise besloten. Stand ½-1½

Lang stond deze stand op het wedstrijdformulier vermeld totdat snelschaaktalent Dragan Skobic in tijdnood zijn partij verloor. Stand ½-2½. Dennis Bruyn was de enige die een wedstrijdpunt binnen bracht. In het eindspel won hij twee pionnen en de partij. Stand 1½-2½. Nico Kok verdedigde zich zo goed dat er voor zijn tegenstander niets anders opzat dan remise te accepteren. Stand 2-3. Wim Rakhorst speelde zijn positionele partij met verve. Ook in deze partij kon zijn tegenstander niet doordrukken en werd tot remise besloten. Stand 2½-3½. In tijdnood verloor Camile een stuk, maar het bleef spannend of de tijdcontrole kon worden gehaald met nog enkele seconden op de klok voor beide spelers. Helaas voor ons ging het fout. Stand 2½-4½. Paul Spruit was als laatste klaar. Na een rustige partij werd het toreneindspel bereikt met beiden 4 pionnen. In een ingewikkelde stelling leek Paul de overwinning te kunnen behalen. Zijn tegenstander echter wist na torenverlies 2 vrijpionnen te creëren en daarom moest Paul zijn toren offeren om remise te kunnen maken. Stand 3-5. Het tweede team heeft uitstekend gespeeld en de eerste vijf borden hebben zeker een compliment verdiend. Het verlies werd veroorzaakt door de 3 nullen aan de staartborden. Op 7 oktober speelt het tweede een uitwedstrijd in Uithoorn tegen de gepromoveerde SC de Amstel.

Redactie: Ron Faber.

 

Geplaatst in Uncategorized.