Zwarte velden, witte sneeuw en roze wolken

Zodra de witte sneeuw uit de hemel komt vallen, weet men in de regel dat de winterstop nabij is. Maar voordat we ons konden opmaken voor een al-dan-niet vredig al-dan-niet gewelddadig kerstfeest, stond er eerst nog een schaakpotje op het program. En het geluk wilde dat we eindelijk Amstelveen uit troffen. “Hoezo is dat gunstig?” hoor ik u denken. Welja, na jaren van een Amstelveens treffen in het pittoreske Wijk aan Zee, kon bij de Amsterdam enclave (die momenteel 3/8 van het team bevat, dus wie vormen nou eigenlijk de enclave??) de denkbeeldige vlag uit. Nu kunt u denken: “nou, en?”, maar lekker half twaalf opstaan om vervolgens op de fietsie naar de wedstrijd te kunnen poefen gebeurt ons zelden, dus ik maakt aangenaam van deze zalige gelegenheid gebruik om eens flink op te scheppen. Ach ja…

Overigens, wist u dat het in het voetbal ook gebeurt? Excelsior komt (naar mijn weten) consequent met de tram naar de Feyenoordse Kuip voor een potje ballen trappen. Als ze vervolgens met dubbele cijfers zijn afgedroogd gaan ze trouwens wel met staart tussen de benen terug met de bus, maar goed, bij de Wijkertoren verliezen we maar heel af-en-toe met dubbele cijfers, dus hier houdt de vergelijking wel op.

Tijdens de wedstrijd deed zich een zeldzaamheid voor: gedurende de hele wedstrijd had ik nooit het gevoel dat we zouden verliezen. Meestal zijn er wel een paar onder ons die hun best doen het zich zo lastig mogelijk te maken, ofwel met behulp van een reeks incorrecte offers, ofwel door nijpende tijdnood, ofwel door de tegenstander die een bijzonder goede dag blijkt te hebben. Ditmaal ging het allemaal bijzonder soepel, en men zou haast bijna kunnen stellen dat de 5½-2½ overwinning heel misschien ietwat magertjes was, want tijdens mij routinewandeling lang de borden halverwege de wedstrijd telde ik toch wat meer puntjes. Misschien was ik gewoon in een té optimistische bui. Op buienradar werd ook inderdaad code rood afgegeven voor optimistische buien, bleek achteraf.

Alleen Sjoerd is misschien wel goed weggekomen met een halfje (bron: Thomas B.). Bij mij zag het er ietwat eng uit, maar achteraf zij mijn computer dat hij mijn koning in het midden prachtig vond, dus zoals ik al lichtelijk vermoedde ben ik nooit echt in gevaar geweest. BP en Thomas hadden twee vlotte halfjes waar ik niet gek veel over te zeggen heb. Rick heeft zijn vormcrisis tot een nieuw niveau getild door in een compleet dominante stelling met bovendien een volle vrijpion voor remise voor de tegenstander uit het vuur te slepen. Ik zeg: ontsla te trainer. Werkt nooit, maar lucht wel op.

Jimmy kreeg een dame-eindspel waar eeuwig schaak niet te vermijden bleek (bron: HT L.). Nu ik het zo zeg, ik ben een slechte verslaggever: ik richt me teveel op secundaire bronnen, terwijl ik zelf bij de gebeurtenis aanwezig ben. Om maar weer de voetbalvergelijking erbij te trekken: een commentator zegt ook niet: “ja, die in dat rode shirtje speelde de bal naar die in het blauwe shirtje waarvan mij verteld is dat die Pietje heet… Het publiek juicht dus er zal wel gescoord zijn of iets dergelijks…” Puntje van verbetering voor volgende keer.

Ik won door een soort van mijn oude vertrouwde siciliaan op het bord te toveren. Richard won met name dankzij een goede stelling vanuit de opening. HT won door de scherpte die hij in zijn opening gevlochten had, en waardoor de tegenstander weldra brak. Omdat alles toch eigenlijk eerlijk gezegd toch wel van een leien dakje ging, heerst er nu een luxe-probleem dat er niet echt super spectaculaire partijen gespeeld zijn. Dus daarom heb ik maar HT’s partij als uitverkorene gekozen. (Richard en ikzelf hebben die eer al eens verkregen dit jaar, en alleen spelers met talent mogen tweemaal in het zonnetje staan.)

Aanschouw en leer:

Wit: Hing Ting Lai
Zwart: Bram ter Schegget

1.         Pf3                 c5
2.         c4                    Pc6
3.         d4                   cxd4
4.         Pxd4               Pf6
5.         Pc3                 g6
6.         g3                    Lg7
7.         Lg2                 0-0
8.         0-0                 
Vreemd hoe al mijn analyse partijen uit dit soort openingen lijken te bestaan. Blijkbaar is er een trend gaande waarbij mensen eerst hun koningen veilig zetten en zich daarna pas op het centrum gaan richten. Zoals al eerder gezegd: in mijn ervaring neigen deze openingen zich later in het centrum behoorlijk te ontbranden. Het is zoals rugby: door de spelers te verpakken in beschermende kleding wordt het spel agressiever, omdat de spelers toch niks kan overkomen. Als de koningen uit het midden zijn, gaan spelers elkaar met de botte bijl ten lijf, aangezien ze toch niets hoeven te beschermen…
8.                                …Te8 (zie diagram 1)

Volgens HT geen theorie meer. Het is een beetje onduidelijk wat deze zet dient te bereiken. f7 wordt ook iets zwakker, wat later een probleem blijkt, maar het lijkt oneerlijk om dat alleen maar aan deze zet te wijten.
9.         Pc2                
Een zet die in veel siciliaanse varianten mogelijk is en die eigenlijk als enige doel heeft om  “niet stukken af te ruilen”, heb ik altijd geleerd. Laat zwart maar stikken in het ruimtegebrek. Hoewel c2 natuurlijk niet echt een prachtig veld is, is het paard toch flexibel en vindt het beestje altijd wel een weg naar voren.
9.                                …d6
10.       e4                    Lg4
11.       f3                   
Wit gaat gewoon lekker staan, zonder echt een bijzonder concreet plan te hoeven hebben. Het paard van c2 kan via e3 naar het geschikte veld d5. Inmiddels moge duidelijk zijn dat wit de macht over d5 heeft. Zwart kan echter wel wat invloed op d4 uitoefenen en dit soort zwarte stellingen, hoewel ietwat bedrukt, zijn natuurlijk super solide met weinig zwaktes.
11.                              …Le6
12.       b3                  
Euhm blundercheck: 12. …Pxe4 13. Pxe4 Lxa1 14. Pxa1. Ok, niks aan de hand, gewoon verder gaan.
12.                              …Da5
13.       Ld2                 Pd7
     De dame staat daar op de lange termijn natuurlijk niet stabiel met die loerende loper, maar voor nu is er geen dreiging. Deze paardzet lijkt mij goed: het paard zoekt zijn heil op een ander veld, en het gevecht om d5 wint zwart toch niet.
14.       De1                 Tac8
15.       Tb1                
Wits plan zal ergens in de toekomst om b4 of f4 (of beide) gaan hangen. Er is nu echter helemaal nog geen haast.
15.                               …Pd4
16.       Pe3                 Dc5 (zie diagram 2)


17.       Kh1                Zwart heeft inmiddels beslag gelegd op d4, maar heeft nu een concreet plan nodig. Laat wit te lang zijn gang gaan en er volgt Ped5, Le3 (die penning kan bijzonder irritant zijn), b4, f4, etc… Je komt er dan nooit meer aan te pas als zwart. Daarom valt het besluit van de tegenstander wel te billijken:
17.                              …b5    
Probeert een bres te slaan in de witte structuur. De stelling ontvlamt hier, want er komen ineens allerlei tactische mogelijkheden in.
18.       f4                   
Dreigt met 19. f5 een loper in te sluiten.
18.                              …Pb6
19.       f5                    Ld7
20.       Df2                 bxc4   
Hier gaat zwart de mist in. De stelling is inmiddels wel al uiterst ingewikkeld. 20. …gxf5 is eng, want de f-lijn komt open en f7 is zwak. Mijn computer geeft als alternatief 20. …Da3, wat een beetje een schot in de verkeerde richting lijkt. Maar goed, het voorkomt witte idee b3-b4, waarna de dame naar c7 moet, waarna wit óók Pd5 met tempo erin kan gooien. En het hangt aan a2, voor wat het waard is (beetje irritant doen…) Blijkbaar kan je 21. fxg6 fxg6 22. Df7+ Kh8 gewoon toelaten.
21.       b4                  
Zwart verliest een stuk
21.                              …Dc7
22.       Ped5               Dd8
23.       f6                    exf6 (zie diagram 3)

Menigeen zou hier simpelweg op d4 slaan en achterover leunen. Hier is niks mis mee, maar HT neemt nog even de gelegenheid om alvast iets dichter naar het eindspel toe af te ruilen, om het stuk drie zetten later alsnog te snacken. Prima diepe maar zuivere truc in zijn geheel gezien.
24.       Pxb6               Dxb6
25.       Le3                 f5
26.       Pd5                 1-0

Na afloop van de partijen bleek er nog een bijzondere Amstelveense gelegenheid te zijn met huldigingen van ereleden, en, voor ons relevant, met goedkoop avondeten. En zoals het een goede Beverwijker beaamd slaat hij zo’n gunstig aanbod natuurlijk niet af. Dus na afloop hebben wij ons smikkelend tussen de Zukertorters gevoegd, en enkelen onder ons hadden nog connecties, waardoor er tijdens het eten zowaar enkele menging optrad tussen beiden teams. Zo heb ik interessante discussies mogen meemaken wat de uitslag van een partij is als: wit pat staat, zwart door z’n tijd gaat, terwijl hij zijn koning aanraakt, terwijl de arbiter een hartaanval krijgt en nadat er vier borden verderop een verkeerd uitgevoerd en volledig kansloos remiseaanbod wordt gedaan. Zegt u het maar.

Ik denk dat ik namens mijn team ook spreek als ik jullie hartelijk wil bedanken voor dit genereuze en niet-alledaagse aanbod. Ik weet inmiddels hoe dit gaat, en het is mij bekend dat tegenstanders elkaars schijfsels grondig doornemen, dus dit bericht zal jullie vast bereiken. Oja, nog even doorgaand over dit onderwerp: ik hoop een klein verzoek in te kunnen dienen: of jullie voortaan kunnen meedelen dat ik fantastisch, weergaloos, briljant heb gespeeld! De huidige bewoording ‘spannende partij’ is helemaal correct, maar helaas krijgt Richard hierzo teveel praatjes, en elke zet die ik niet perfect heb gespeeld is nu aanleiding voor hem om mij belachelijk te maken, en ik krijg hem maar niet uitgelegd dat m’n partij zaterdag best in orde was… Niemand weet waarom hij dit doet, maar het zou er heel misschien eventueel mee te maken kunnen hebben dat ik hem ooit de volledige verantwoordelijkheid van ons teamfalen in de schoenen heb geschoven (wat overigens volledig terecht was). Overigens, als hij verloren heeft is ie meestal ook wel wat stiller, dus die optie werkt ook voor mij. Dank voor de medewerking! 🙂

En mij rest nu u een voorspoedige jaarwisseling te wensen en wellicht zie ik u nog tijdens de perikelen in het pittoreske Wijk aan Zee.

Geplaatst in Nieuws.