Zo de Here wil: D.S.C Delft (2) – Wijkertoren

Wat was het spannend he?! Nee niet onze teamprestaties, das iets wat rustig voortkabbelt. Ik bedoel natuurlijk het Nederlands elftal! Onee, volgensmij interesseert niemand dat wat. Laten we het dan maar houden op het WK. Elke partij weer nagelbijten: wordt het een ongelijke lopereindspel? Of misschien wel eeuwig schaak. Of een toreneindspel met symmetrische pionstructuur. Tja, eerlijk gezegd doet het me niet zo veel. Er gaan stemmen op in de schaakwereld om een andere wedstrijdvorm te hanteren om de wereldkampioen te bepalen. Het huidige idee van een tweekamp, waarbij beide spelers zich elke partij tot 30 zetten diep hebben voorbereid, verliest een beetje zijn glans; de tijden van bijvoorbeeld Fischer – Spassky, Karpov – Kasparov en vele andere noemenswaardige wedstrijden zijn een beetje over. Ik doe net alsof ik het zelf (bewust) heb meegemaakt, maar ik vrees dat ik nogal door de mand val bij degenen die mijn leeftijd kennen… Ach ja. Toevallig weet ik dat Carlsen een groot voorstander hiervan is, en zelf vind ik het ook tijd voor verandering (revolutie!!). Als we Nick Schilder ook nog meekrijgen, dan hebben we hierbij toch de 3 prominentste mensen uit de schaakwereld die het met elkaar eens zijn. Overigens speelt er ook wat eigenbelang mee: ik acht mijn kans op wereldkampioen te worden groter in een aangepast systeem. Ik stel voor: een wereldwijd knock-out bekersysteem, met 6 miljard mensen in het begin, en na 33 rondes heb je een kampioen.

Nu heeft onze tegenstander behoorlijk snel een objectieve verslaglegging van de wedstrijd op hun website gepositioneerd, en zelf ben ik er tamelijk laat mee, wat uiteraard volledig te wijten is aan mijn schandelijke verlies. Maar voor gedetailleerde partijbesprekingen verwijs ik u graag daarheen. Wel wil ik u graag mededelen dat wij een daverende 5-3 overwinning hebben geboekt, hoewel we wel een zeer goede poging deden om een 4-0 voorsprong uit handen te geven.

Helaas had Richard gewonnen. Hij stond er vervolgens op dat zijn partij de uitverkorene partij zou worden. En iets over rectificatie ofzo… Het schijnt dat ik ooit iets gezegd zou hebben in één van de verslagen dit jaar waar hij het niet volledig mee eens zou zijn geweest. Heel vreemd allemaal. Iets dat ik hem belachelijk heb gemaakt met zijn verlies. Het gekke is dat ik verder van iedereen alleen lof heb waargenomen voor die wijze woorden van weleer. Maar goed, ik heb in ieder geval de volgende wijsheid geleerd (toepasselijk op een Delfsblauw tegeltje, wat niet eens de bedoeling was in eerste instantie…):

En ja ik heb het moeten horen hoor… Ach ja. Ik had het gevoel dat mijn tegenstander het wist. Ik telde het halfje al, maar toen R zijn eigen puntje noteerde, begon hij ineens enorm te drukken om alsnog de winst te behalen. En met succes ook nog…

Maar enfin, zo de here Schellie wil, hierbij de partij. Hij heeft me op het hart gedrukt om niet zijn opening te onthullen, maar eerlijk gezegd is 50% van de partij opening, dus ik hoop dat het mijn niet kwalijk genomen wordt dat ik het toch ga doen.

Wit: Richard Schelvis
Zwart: Sebastiaan Smits

1. d4                Pf6
2. Pf3              g6
3. g3                Lg7
4. Lg2             0-0
5. 0-0              d6
6. c4               
Een rustig begin. Beide partijen wachten elkaars opstelling een beetje af. Dit soort stellingen met fiancetto van beide kant hebben wel vaak de neiging behoorlijk te kunnen ontbranden wanneer beide partijen zich op het centrum gaan focussen, wat in de partij ook gebeurde.
6. …Lf5          
R zei dat dit een zet is die tegenwoordig vaker wordt gespeeld. Het veld e4 komt hiermee centraal te staan, en ik vermoed dat zwart ten koste van alles die strijd moet winnen, want als wit ooit pion-e4 kan spelen, komt dit met tempo op de loper. Echter, als het theorie is, neem ik aan dat zwart dit idee prima onder controle kan houden.
7. Pc3              Pe4     
Gelijk e4 innemen! (zie diagram)

 

8. Pd5 Ook nog theorie volgens R. Ik neem aan dat zwarts 8. …c6 met 9. Pe3 beantwoordt wordt, waardoor de loper weer moet verplaatsen en wit in orde staat.
8. …c5
Zoals gezegd: het centrum komt onder vuur. De volgende zet van wit is echter fraai, waarmee e4 bevochten wordt, en waarmee tactisch het d4-probleem opgelost wordt.
9. Pg5             Pxg5
10. Lxg5         Pc6
11. dxc5          (zie diagram)

Het logische 11. …dxc5 verliest een pion via 12. Pxe7+ Pxe7 13. Dxd8 Tfxd8 14. Lxe7. Zwart kan misschien nog hopen op 14. …Td2 hierzo, maar na 15. Lxc5 Txe2 16. Lxb7 Tb8 17. Lf3 Txb2 18. Lxa7 heeft wit twee extra pionnen, waarvan hij er toch minstens één gezonde zal overhouden. Ik weet niet of de variant helemaal klopt, maar in vrijwel alle gevallen lijkt wit de c-pion over te houden, en de activiteit van de zwarte stukken stelt weinig voor.
11. …h6
12. Le3           dxc5
13. Lxc5         Lxb2
14. e4             
Daar is ie dan! (zie diagram) 

14. …Le6 Van 14. …Lc8 (om b7 te verdedigen) wordt je niet echt gelukkig. Maar b7 opgeven lijkt ook verschrikkelijk: pion achter en passieve stukken. Misschien was 14. …Lxa1 toch noodzakelijk. Gewoon een kwaliteit voor en hopen dat de stelling niet instort. Wit moet eerst kiezen welke loper hij neemt, maar iets als 15. exf5 Le5 16. fxg6 fxg6 17. Te1 (om e7 te belegeren) of 17. Db1 (dubbele aanval op g6 en b7) ziet er sterk uit voor wit.
15. Tb1 Lg7
16. Txb7         Da5
17. Lxe7         Pxe7 (zie diagram)
 

18. Txe7 Nu kan zwart een pion terugpakken, wit heeft toch het loperpaar aan zwart gegund en zwart heeft een verre vrijpion. Misschien was 18. Pxe7+ toch beter (vanwege het tempo). Daarna dekt 18. …Kh7 19. Db3 alle pionnen. Het oogt ietwat gammel (vooral de c4-pion), maar het lijkt erop dat zwart die niet kan winnen, want wit speelt Tc1 en Pd5 denk ik. Dan moeten de 2 extra pionnen volstaan.
18. …Dxa2
19. Dd3 a5
20. e5              Lf5     
Niet 20. …Lxe5?? waarop 21. Txe6 fxe6 22. Dxg6 Lxg7 23. Pe7+ Kh8 24. Le4 1-0 volgt.
21. De3           Tab8
22. Pf6+          Kh8
23. Da7           Dxc4
24. Ld5           (zie diagram)

Ziet er verschrikkelijk sterk uit met alle stukken in de aanval, maar of het doorslaat weet ik niet. De pion voorsprong behoud wit wel na het slaan op f7, maar zwart heeft natuurlijk altijd nog die verre vrijpion… Dus het is te hopen dat de aanval sterk genoeg is.
24. …Dd3
25. Txf7          Txf7
26. Dxf7         Tf8
27. De7           De2    
Een fout is snel gemaakt in zulke stellingen. Het was cruciaal 27. …Dc3 te spelen om de komst van de toren via c1 te verhinderen. Ook 28. Pe8 was een dreiging, die met 27. …Dc3 ook gepareerd wordt (na 28. Pe8 volgt dan 28. …Dxe5).
28. Tc1           Ld3 (zie diagram)

29. Dxg7+?? Hier geeft Richard pardoes zijn dame weg. Hij zag niet dat de loper verdedigd stond. Hij had echter het geluk dat er in de resulterende stelling na 29. …Kxg7 een mat-in-drie aanwezig was.
1-0

De volgende ronde is al vrij spoedig: 15 december in-en-tegen Amstelveen. Hopelijk kunnen we met een voldaan gevoel het winterreces in. Adieu!

Geplaatst in Nieuws.