Wijkertoren I groeit in krimpen boven zichzelf uit

Laat ik beginnen met een aantal vragen te beantwoorden:

Ten eerste: Waar was ik de vorige keer? Leuk dat u het vraagt, ik zat in België, in het pittoreske Durbuy om precies te zijn. Een verplichte vakantie, soort van althans. Promotie en degradatie waren beiden theoretisch niet meer mogelijk (in praktische zin) dus mijn afwezigheid kon wel getolereerd worden schatte ik zo in. (Dat er vervolgens geen invaller gevonden kon worden, had ik ook niet kunnen bedenken.)

Ten tweede: Hoe zit het nu allemaal met de sponsor? Nou er is groot nieuws, want het blijkt dus dat er… wacht eens even… waarom zit ik dit nu allemaal te verkondigen? Mijn taak is enkel het verslaan van wedstrijden en eventueel het verslaan van een tegenoverzittende tegenstander. Ik heb mijn informatie van personen die gehoord hebben van anderen de gehoord hebben via anderen dat er dingen gebeuren… Dus als quartaire bron ben ik uiterst niet-betrouwbaar. Voor betere informatie zou ik ergens anders op zoek gaan. Ergens anders op de clubsite lijkt mij een logische startplek voor uw zoektocht.

Ten derde: Ben ik mij bewust van de bijzonder sneue contaminatie van ‘uit zijn kleding groeien’ en ‘boven zichzelf uit stijgen’ in de verslagtitel? Mogelijkerwijs.

Ten vierde: Ben ik mij bewust van alle andere taal- en stijlfouten die er te vinden zijn? Nee, dat helaas niet.

Goed, laten we beginnen… Krimpen a/d IJssel was onze tegenstander, en ik moet zeggen dat dit een prima ervaring was. Een vredelievend dorpje naast het ruige Rotterdam, overigens liggend aan een andere IJssel die ik kende. De speellocatie in pannenkoek restaurant de Pannenkoe was ook sfeervol, maar helaas bleven wij, ondanks mijn pogingen het team te overtuigen van het gezamenlijke teamsnack, daar niet eten. Het weer hielp trouwens ook wel mee aan de gunstige beeldvorming.

De Beverwijk-auto kwam in de file te staan. Daardoor kwamen slechts 2/8 van onze spelers op tijd. Ook dit kon de sfeer niet drukken, en vol overgave kregen ik en Rick een emotionele, oproerende en hoopgevende openingsspeech te horen van iets minder dan een halve minuut. De tegenstanders waren zo vriendelijk om niet stipt om 12:00 te beginnen, maar om toch maar even rustig aan te doen, hoewel alle klokken rond 12:15 toch echt wel aan gingen. Niet lang daarna arriveerden de 6/8 auto-gangers. Krimpen en wij kunnen eigenlijk niet echt meer degraderen, dus dit zal ook wel een reden zijn geweest waardoor de echte vechtlust in mindere mate aanwezig was dan gebruikelijk.

Richard had net zijn openingstheorie op het bord staan toen de wekker van zijn tegenstander afging. Persoonlijk snap ik het nut van een wekker om 12:30 niet, maar goed, dat punt laat ik even buiten beschouwing. Gevolg was dat Richard een punt kreeg toegekend zonder dat hij überhaupt had besloten of hij wel wilde claimen, want ja, zoals gezegd was deze wedstrijd niet extreem belangrijk. Enfin, een gegeven paard… etc…

Jimmy verloor heel snel daarna. Ik heb 2 uur daar gezeten met het idee dat het alweer een vlugge remise was, maar dat bleek dus niet waar. Thomas had wel heel vlot remise. Erik en Cas verloren, terwijl Rick een vrij eenvoudig dame-eindspel aan het winnen was. Ikzelf kon twee stukken winnen in twee zetten, waarna ik alleen nog een koningsaanval nauwkeurig moest verwerken en waarna het puntje genoteerd kon worden. BP won ook en de 4½-3½ overwinning kon mee naar huis genomen worden.

Dezelfde BP krijgt de eer om de uitverkoren partij de zijn om besproken te worden. Kijkt en huivert. Zoals gezegd, ik heb dit niet met computer geverifieerd, dus er kunnen missers in zitten. Voor het meespelen van de partij zie: https://www.chess.com/live/game/2731567136

Wit: A. Pols
Zwart: B.P. Mulder
7 April 2018

1. Pf3 g6 Mysterieus en afwachtend, maar uiteindelijk resulteren deze zetten in een tamelijk gebruikelijke opstelling.
2. g3 Lg7
3. d4 Pf6
4. Lg2 0-0
5. 0-0 d5
6. c4 Pc6
7. Pe5 dxc4
8. Pxc6 bxc6
Dit ziet er natuurlijk verschrikkelijk uit voor zwart, maar dit is (volgensmij) nog gewoon openingstheorie. Qua pionnenstructuur staat zwart slecht, maar hij heeft wel ontwikkelingsvoorsprong, halfopen b- en d-lijnen voor torens, waarschijnlijk een extra tempo vanwege de loper op c6, en prima diagonalen voor de lopers. Kortom, de stukken kunnen vrij snel tot leven komen. Als wit dit echter weet de neutraliseren en de ontwikkelingsachterstand opgedaan kan maken, dan staat hij prima, en is het meest simpele, doch dodelijke plan: torens op c-lijn en pionnen eten. Geen enkele zwarte pion kan namelijk controle uitoefenen over de c-lijn. In de partij zien we dit thema wel een beetje terugkomen.
9. Lxc6 Tb8
10. Pc3 Lh3
11.Lg2 ruilt wits beste stuk af, dus het is begrijpelijk dat dit niet gespeeld wordt. Echter, mij gevoel zegt ook dat afruilen voordelig moet zijn voor wit, omdat het (zware stukken) eindspel erg goed is vanwege de pionnenstructuur. Toch is het lastig: na 11.Lg2 Lxg2 12. Kxg2 Dd7 kan zwart met het idee Tfd8 de druk op d4 opvoeren. Die pion is lastig te verdedigen, omdat e2-e3 de loper op c1 verdrietig maakt, en Le3 de pion op b2 laat vallen. Tevens heeft zwart ook vaak een handig schaakje met de dame op de diagonaal, wanneer de koning op g2 belandt.
11. Te1 Dd6
De aanval op c6 wint een tempo, maar met Lf4 wint wit deze weer terug. f4 lijkt ook de natuurlijke plek voor die loper.
12. Lf3 Tfd8
13. Lf4 Db6
14. e3
De pion op b2 staat tactisch verdedigd: 14…Dxb2 15. Pa4 Db5 16. Lxc7 1-0 Het moet gezegd worden dat wit inmiddels toch behoorlijk zijn doel heeft bereikt: de stukken zijn ontwikkeld op redelijk goede velden, zonder al te veel concessies te hoeven doen. Vooral het feit dat de zwartveldige loper buiten de pionketen is geraakt, zonder b2 kunstmatig in leven te hoeven houden, is een groot succes. De belegering via de c-lijn kan bijna beginnen.
14. …e6
15. Pa4 Da5
16. Tc1 Pd5
17. Txc4 Pxf4
18. gxf4
Zwart heeft toch iets bereikt hier ondanks het pionverlies: hij heeft het loperpaar. Een aantal schaakfilosofen heeft ooit bedacht dat twee lopers beter zijn dan één loper vergezeld met één paard. Ikzelf heb dit nog nooit kunnen merken. Ook is de witte koning iets onveiliger komen te staan. En wellicht het belangrijkst: de d-pion staat gepend zodat de volgende zet mogelijk is.
18. …e5!

Verandert de structuur van de stelling, wat alleen maar gunstig kan zijn voor zwart. Achteraf gezien was misschien 17. Txc4 iets te vroegtijdig, maar ik heb makkelijk praten.
19. fxe5 Lxe5
20. Lg2 Lxg2 werkt niet i.v.m. 21. Dd5+. En 21. Lg4 Dd5 is ook wel leuk. De onverdedigde toren op c4 veroorzaakt alle problemen, dus wellicht is 21. b3 een solide optie (?!) Ik vind het lastig.
20. Tc5 Tb5
21. Txb5 Dxb5
22. Db3 Da5
Uiteraard geen dames afruilen met de huidige situatie rondom de witte koning. Met tempo op de toren op e1.
23. Tc1?
Een logische zet, maar tactisch is er iets mis: het laat 23. …Lxd4 24.exd4 Dg5+ met torenwinst toe. Volgensmij staat wit vóór deze zet heel goed, en een variant als 23. Pc3 Ld6 24. Db5 ruilt dames af, en wit heeft een volle pion meer in het eindspel.
23. …Lxd4
24. Td1 Dg5+
25. Kh1 Le5
26. Txd8+ Dxd8
27. ?Dd5 [
Ik kan hier BP’s notatie niet lezen.] Materieel gezien staat het gelijk, maar het moge duidelijk zijn dat zwart hier op winst speelt. De onveilige witte koning is het voornaamste doelwit. Bijvoorbeeld: 27. Lg2? Dd2 28. Lxh3 Dxf2 29. Lg2 De1# 0-1
27. …Df6
28. b3 Ld6
Dreigt Da1+ en in de toekomst mogelijk De5.
29. Dd1 Ld7
Dreigt Dh4
30. Kg2 Dh4
31. Kf1
Iedere materialist zou hier 31. Dh1?? gespeeld hebben, maar toegegeven, 31. …Lh3+ 32. Kg1 Db4 en ik heb zo mijn twijfels bij de verdedigende capaciteiten van de witte dame op h1.
31. …Lb5+
32. Le2 Dh3+ 0-1
Opgegeven vanwege 33. Ke1 Lb4+

Dus een goede partij door BP. De tegenstander kwam beter uit de opening, maar BP kreeg tegenspel en Lxd4 op zet 23 was het kantelpunt in de wedstrijd.

Laten we dit volhouden in de laatste wedstrijd tegen Rokado op 21 april reeds in Wijk aan Zee. Adieu!

Geplaatst in Nieuws.