Toucher est jouer – in the – Kurz-Partie

Geachte clubleden, het nieuwe schaakseizoen is weer gestart. We hebben de website weer online, de traditionele simultaan is gespeeld en de ALV is gehouden. Mijn ambtstermijn als voorzitter is verlengd! Blijkbaar had ik er al weer drie jaar op zitten en heeft men gevonden dat deze functie nog geen vers bloed nodig heeft. Mijn intentie is wederom dit termijn van voorzitterschap naar eer en geweten te vervullen. Alvast dank voor uw vertrouwen.

Na de vakantieperiode zijn we gestart met een Rapid toernooi. Het is altijd even wennen om weer schaak achter het bord te spelen. Geen internet, maar echte stukken en schaakklok bedienen. Altijd leuk. Veel schakers weten dat ik vaak redelijk goed in staat ben om een puinhoop op het bord te creëren. Daarmee heb ik soms succes doordat mijn tegenstander er niet goed op weet te reageren. Bijvoorbeeld mijn fameuze “Polar Bear system”:

Of de “Owen Defence” met de zwarte poppetjes, waar onder andere GM Loek van Wely even geen raad mee wist in een Simultaan partij:

Het spelen van niet “standaard openingen” heeft zijn voordelen maar ook veel nadelen. Over deze openingen zijn wel boeken geschreven, maar zelden gespeeld op Grootmeester niveau. Reden daarvan is dat ze waarschijnlijk niet erg sterk zijn. Maar het geeft wel een hoop lol achter het schaakbord.

In de afgelopen Rapid heb ik weer gepresteerd om via chaos de partij naar mijn hand te zetten. Met de witte stukken heb ik toen tegen mijn clubgenoot Cor Meems voor de verandering eens een succes geboekt. De partij begon met de zogenaamde “Benko opening”, ook wel de “Hongaarse opening” genoemd. Weer een zeldzaamheid. Maar het leidde tot een leuke “Kurz-Partie” die ik met u wil delen:

1.g3 , d5  ;  2.Lg2 , Pf6  ;  3.d3 , e5  ; Het ziet er weer mooi uit op het bord. Nu had ik de intentie mijn koningspion te bedienen. Echter ik pakte per abuis de F-pion vast. Wat betekend dat deze gezet moet worden, vanwege de regel aanraken is zetten! Dat heb je als je weer achter een echt bord met stukken speelt. Dan maar naar 4. f4 !

We kunnen dit de “Wiemerink variant” in de Hongaarse opening noemen. Hier kunt u echter nergens literatuur over vinden….  Maar dit ongelukje geeft een grappige stelling die verder ging met:

4. .. , Pc6 ;  5.Pc3 , Le6  ; 6.Pf3 , Lc5  ;  7.xe5 , Pg4  ;  8.d4 , Lb4  ; 9.0-0 , h5  ; 10.Dd3 , h4  ; 11.Lg5 , f6  ; 12.xf6 , xf6  ; 13.Lxh4 , De7  ; 14.Dg6+   U ziet de Chaos:

Helaas voor mijn geëerde opponent speelde hij nu een blunder: 14. .. , Lf7 (!) Er volgde 15.Dxg4 en zwart gaf op.

Hopelijk komt iedereen op onze clubavond zijn of haar openingswizzard uit proberen!

U bent van hart welkom.

 

Met vriendelijke groet, Hans Wiemerink

Geplaatst in Nieuws.