Regels voor het bekertoernooi

De twaalf spelers met de hoogste KNSB-rating die meedoen aan het bekertoernooi zijn automatisch geplaatst in het hoofdtoernooi. Vier extra plaatsen zijn te verdienen in het kwalificatietoernooi.
De indeling van het kwalificatietoernooi gebeurt door middel van loting op de clubavond zelf, voor aanvang van iedere ronde. Indien een speler op de avond van de eerste ronde niet aanwezig is maar toch nog mee wil doen aan het kwalificatietoernooi, kan hij dat aangeven bij Camile Hol of Stefan Jorritsma. De eerst volgende week kan hij dan de eerste ronde inhalen. Daarna is meedoen niet meer mogelijk.
De spelers die zich via het kwalificatietoernooi plaatsen voor het hoofdtoernooi, spelen tevens voor de ‘reservebeker’. Degene die het verst komt is dus de winnaar van het kwalificatietoernooi. Bij gelijk eindigen spelen ze tegen elkaar tijdens de finale (en eventueel de halve finale) van het hoofdtoernooi.

Van de twaalf geplaatste spelers krijgen de vier met de hoogste KNSB-rating een plaats toegewezen waardoor zij elkaar pas in de halve finale kunnen tegenkomen. De overige plaatsen worden geloot.
In de eerste ronde speelt nummer 1 tegen nummer 2, nummer 3 tegen nummer 4, enz. De oneven nummers spelen met wit.

Het speeltempo is 1 uur en 30 minuten voor de hele partij, plus 10 seconden per zet. Dat is dus 10 minuten p.p. minder dan de reguliere wedstrijden, omdat er eventueel een barrage kan volgen.
Bij remise wordt de wedstrijd namelijk beslist door een snelschaakpartij (5 min. per persoon). De witspeler krijgt dan zwart. Mocht dit ook remise worden, dan volgt nog een snelschaakpartij, opnieuw na wisseling van kleur. Is daarna nog geen beslissing gevallen, dan wordt beslist door een Armageddon (wit 6 minuten, zwart 5 minuten, remise is winst voor zwart, kleur in overleg of geloot).

Let op!
Wanneer een speler is verhinderd voor een bekerwedstrijd, dient hij zelf met de tegenstander contact op te nemen om de wedstrijd naar een andere avond te verplaatsen. Doet hij dit niet, dan verliest hij de partij. Uiterlijk een week voor de volgende ronde kan een bekerwedstrijd nog ingehaald worden. Als een wedstrijd dan nog niet is gespeeld, verliest de speler die daarvoor verantwoordelijk was. Een wedstrijd mag in principe ook thuis ingehaald worden, als de spelers hieraan de voorkeur geven.
Wie een bekerwedstrijd speelt op de clubavond, krijgt 66% in de interne competitie.

Geplaatst in Beker, Nieuws.