Quark-gluon kleurinteractie (Wijkertoren – LSG2)

Zoals bij velen inmiddels wel bekend is, open ik de wedstrijdanalyse graag met een beschouwing van al-dan-niet relevante actuele gebeurtenissen. Echter, ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik het nieuws van afgelopen tijd niet uiterst aandachtig gevolgd heb. Het enige wat mij in het oog sprong, is dat het weer verkiezingstijd is in het land van onze Amerikaanse vrienden. Gezien de huidige positie van de Wijkertoren op het wereldtoneel, is dit voor ons zeer relevant. Laten wij echter niet vergeten dat de wereldmachten onze schaakkennis vrezen, wat onder andere weer eens onderschreven werd door het hackwerk van Putin en Erdogan. En laten we ook niet vergeten hoe het revolutionaire concept van het fuseren van waarheid en leugen tot een grote waas misleidende informatie, een concept waarvan ik mijzelf als grondlegger beschouw, onze uiterst geliefde president Trump aan de macht heeft geholpen. Ik heb nooit persoonlijk een bedankje hiervoor gekregen, maar dat vind ik niet erg, want ik weet dat hij mij erg dankbaar is, en die gedachte is voor mij genoeg waardering. Verder heeft de EU lijsten opgesteld met websites die het beste nepnieuws leveren, en ik doe een goede poging ons op een mooie plaats te krijgen. Ik kan dit echter niet alleen…

Dus laat me nog éénmaal duidelijk uitleggen hoe het zit: komende dinsdag gaan de Amerikanen naar de stembus. Elk persoon brengt vervolgens zijn stem uit op één van de raadsleden. De stemmen van blanken tellen driedubbel. Vervolgens wordt één-derde van de biljetten opgestuurd naar de Russen, zodat zij een geschiktere selectie van de parlementsleden kunnen bepalen. De overige stemmen worden opgestapeld bij de Mexicaanse grens om een muur te vormen. De aftredende parlementsleden bellen vervolgens de Wijkertorenaren met een priemgetal als bondsnummer. Zij kiezen geblinddoekt op de donderdag na hun verjaardag de nieuwe koning. Zoals bekend is mag hij uiteindelijk een raadgevende advies uitbrengen op het bestuur van de Wijkertoren, waar in de regel eigenlijk nooit iets mee gebeurt. Dus al met al zijn de verkiezingen van groot belang voor ons. (referentie: dit stukje is mede geïnspireerd door ‘De Speld, Duitse verkiezingen’.)

Onze tegenstander zaterdag was het Leids Schaak Genootschap uit Leiden. Ik ken Leiden persoonlijk als “de andere nabijgelegen stad met universiteit”. De concurrent, in zekere zin. Ik was, ben en waarschijnlijk blijf nog altijd groter fan van Amsterdam. Een enkele trotse Leidenaar claimt wellicht dat zij de eerste universiteit van Nederland hadden, maar zoals ik vroeger al als klein kind tegen mijn oudere zus zei: “als je eerder geboren bent, ga je ook eerder dood”. En zelfs toen al had ik de helderheid van geest om erbij te zeggen: “…statisch gezien dan”. Zowel in moreel als statistisch opzicht ben ik in de loop der tijd weinig veranderd. Verder is Leiden het huis van één van de grotere schaakverenigingen van het grootse Nederland, met bruisende volwassenen- en jeugdafdeling, wat mocht blijken uit het feit dan wij tegen LSG 2 speelden. Mogelijkerwijs een eventueel voorbeeld voor onze vereniging.

Als eerste was de ‘invaller’ BP klaar. Mede vanwege enkele communicatieproblemen tussen teamleider Jimmy en afwezige Erik, was hij tamelijk hectisch op het laatste moment ingevlogen. Het gerucht gaat dat de kinderen dan maar zelf met de auto naar de voetbal zijn gereden. Helaas pakte hij een nulletje op bord één, nadat de onderste bouwsteen uit een multidimensionaal netwerk van verdedigende stukken vakkundig door de tegenstander verwijderd werd, waarna hij eigenlijk 4 zetten per zet nodig had om alles in veiligheid te brengen. Zelf kwam ik een kwal voor de staan, maar ik deed een goede poging tot imploderen in de tijdnoodfase, en hulp kwam uit onverwachtse hoek, toen mijn tegenstander ineens tijdens mijn zorgelijk peinzen de helpende hand uitstak en remise aanbood. (Het scheelde weinig of ik had zelfs tegen beter weten in door willen spelen, maar ja, teambelang enzo…) Sjoerd won en HT won ook, hoewel in een ietwat engere wijze dan gebruikelijk is. Toch leken de overige borden vrij zorgelijk.

Rick pion achter in een eindspel, en uiteindelijk bleek dat teveel. Jimmy pion achter in een eindspel, maar veroorzaakte complicaties en kon spontaan het punt naar zich toetrekken. Na het debacel van vorige keer, speelde Richard ditmaal een glansloze rol (zoals het hoort), door op geruisloze wijze een eindspel met pion meer te winnen. Thomas’ partij was toch wel het ingewikkelds van allemaal. Opvallend daarbij is dat, als er meerdere partijen bezig zijn, mensen altijd naar de simpelste partij gaan om te kijken. Let er maar eens op. Terwijl op Thomas’ bord totale chaos heerste, stond iedereen (>5 man) te kijken naar een toren-pion tegen toren eindspel op Wims bord. Daar was weinig meer aan te rekenen (ik vermoed dat Wim dit ook gewoon op automatische piloot heeft uitgetikt), maar toch trekt het publiek aan. Aasgieren wellicht die een naderend slachtoffer zien aankomen. Of wellicht omwille van het bevredigende gevoel dat in een winnende stelling jouw zet ‘toch net iets sneller zou winnen’ dan de zet die daadwerkelijk gespeeld wordt door de speler. Interessant fenomeen als je mij vraagt in ieder geval.

Hier een aantal fragmenten van de in mijn ogen interessantere partij tussen Thomas B (wit) en Albert Vermeulen (zwart):

Zwart dreigt hier op e4 te slaan. Thomas zet gelijk de toon door hier 7. Kf1!? te spelen, toegevend geen moeite te gaan doen om rokade te bewerkstelligen, en hij wil zo snel mogelijk h5 doordrukken (wat op zet 8 ook gebeurt). De aanval schijnt makkelijk te lopen, maar een nadere inspectie laat zien dat het toch niet zo makkelijk is. De draakloper op g7 blijkt altijd alle belangrijke velden te beheersen, en hoewel wits Lh6 altijd nabij is, is zwart er als de kippen bij om daarop simpelweg Lh8 te spelen. Kortom: de aanval is er wel, maar er is meer nodig dan dat. Bovendien gaat die koning op f1 op de lange termijn altijd voor complicaties zorgen, mede omdat het behoorlijk lastig wordt om beide torens goed te laten samenwerken.

Hier toch een overwinninkje voor wit. Zoals gezegd heeft de loper een toevluchtsoord op h8 gevonden, maar dit maakt zwart ook kwetsbaar (in sommige varianten is Txh8+ Kxh8 Dh6+ dreigend). Dus na 15. Pd5 Dd8 16. Lc3, doet zwart een concessie en speelt 16. …Lg7, waardoor 17. Pxf6 de zwarte structuur aantast. Merk op hoe d5 nu een prachtig veld is voor wit en hoe de loper op g7 (momenteel) ingegraven is. Toch heeft ook zwart wel iets gekregen: de e- en c-lijn zijn paradijsjes voor de torens, en daardoor kan op e4 en c4 (na Pe5 en Le6) druk uitgeoefend worden. Hierdoor voelt wit zich uiteindelijk genoodzaakt f3 te spelen, waardoor de koning toch echt in de tocht komt te staan.

Ik kan me voorstellen dat Thomas toch niet helemaal gerust was hierzo. De toren en dame op de h-lijn doen vrijwel niks. Herinnert u zich nog dat ik beweerde dat een loper op g7 alles denk? Welnu, de dame en toren kunnen helemaal niks uitvoeren, en de koning vindt het prima vertoeven op f8. Het nadeel van f3 is ook duidelijk hierzo: de zwarte velden zijn zwak en men kan zich de irritatie van een zwarte dame op e3 wellicht al voorstellen. Toch kan wit zich hergroeperen door middel van het veld d5 (zoals óók hiervoor gezegd, dit is een grote zwakte in zwarts kamp.) Wit speelt 27. a3 a5 28. Td5 Db6 (hier leek mij 28. …De3 logischer, maar misschien werkt het tactisch niet, vanwege 29. Ld4 ofzo, maar ik laat het rekenen graag aan u over) 29. Ld4 Dc7 30. c3. En wit staat en heeft vrij aardige harmonie in de stelling geweven (stukken dekken elkaar). Toch kan zwart met 30. …b4 lijnen openen, en kunnen de torens binnenvloeien via, in dit geval, de a-lijn naar de onveilig witte koning.

Het moge duidelijk zijn dat hier een behoorlijke chaos is ontstaan, met twee open koningen en veel actieve stukken van beide kanten. Thomas heeft het paard maar de taak gegeven om de op hol geslagen torens (van de a-lijn) in bedwang te houden, wat het arme beestje toch op redelijk effectieve wijze doet. De witte torens blijken toch het sterkst: wit speelt 48. Txd6 Pg4 49. Lc5 Ke8. Een heel slecht teken als je je koning naar zo’n veld moet verplaatsen, g8 loopt echter mat na Td8+. 50. Df3 en er is voor zwart niks beters dan dames afruilen, anders loopt het echt uit de hand. 50. …Dxf3 51. gxf3 Pe5

De zwarte stelling lijkt na 52. Te1 Ta1 53. Tdd1 in te storten. Echter, zwart blijkt nog een truc te hebben: 53. …Taxc1 54. Txc1 Txc1 55. Txc1 Pd3. Denk je net klaar te zijn, moet je dit ook nog eens oplossen. 56. Le3 en bijna werkt 56. …Ld4 hierzo, maar dan kan wit nog 57. Td1 spelen om de kwaliteit voorsprong met kunst- en vliegwerk te behouden. Zwart speelde echter 56. …Pxc1 57. Lxc1, en hoewel Thomas maar één pion extra heeft, blijkt het eindspel toch vrij makkelijk gewonnen. Ik laat het aan de lezer over om dit voor zichzelf te verifiëren. 1-0

Overigens, voor hen die niet direct de relevantie van de titel doorhebben: nee, het is geen subtiele boodschap van de sponsor. Na afloop van de partij was ik nog even met mijn uit Duitsland ‘ingevlogen’ tegenstander analyseren. Hij zei dat hij professor was en onderzoek deed. In eerste instantie deed hij niet echt poging tot uitleggen waarnaar, maar toen ik ietwat aandrong en meldde dat ik natuurkundige ben, ging hij los over berekeningen aan protonbotsingen, met gluon-interacties, veroorzaakt door de sterke kernkracht en quarkkleureigenschappen. U kent het wel. Maar vandaar dus. Ik vermaakte me wel.

En uiteraard gingen wij gezamenlijk de 5½-2½ vieren door bij de Chinees het buikje rond te snacken (volgensmij gaat het overigens niet zo goed daarzo, het lijkt steeds leger te zitten). Zelf nog even een hele kleine kritische noot gezet dat het mogelijk heel misschien toch niet het allerbeste idee zou kunnen zijn met blik op de toekomst om pak ‘m beet 20% van het sponsorgeld op te eten. Maar wellicht snij ik hier een gevoelig punt aan, ik weet het niet. Het enige wat ik ermee wil zeggen dat er mogelijkerwijs meer plezier uit te extraheren valt; een uitje voor de jeugd, een trainingssessie voor de leden, een jeugdtoernooitje organiseren, een PR campagne, en waarschijnlijk hebben vele zielen nog veel meer ideeën. Met weinig geld valt soms veel te doen. Desnoods beginnen we gewoon ons eigen nucleaire programma, om onze positie op het wereldtoneel te versterken. Met het aantal natuurkundigen op de club moet dat toch ook wel te bewerkstelligen zijn.

Enfin, ronde 4 in-en-tegen Delft staat op 24 november al weer op het program, en als het even meezit kunnen we dan eindelijk de koppositie van de Messentrekkers overnemen. Tot den volgenden keer!

Ow, en hoewel ik dit keer qua lengte ietwat uitgeschoten ben, ik wil u het volgende niet onthouden: ik kwam er laatst achter dat bij mijn lokale supermarkt tegenwoordig ook kinderwater te koop is. Water speciaal gemaakt voor kinderen. In pakjes gedoseerd. Gat in de markt, hebben die kinderen eindelijk ook iets te drinken. Mijn reisgezel Rick D. zei nadrukkelijk dat hij dit een uiterst positieve ontwikkeling vindt, maar dat hij nog wel behoefte heeft aan voorverpakte zakken lucht.

Geplaatst in Nieuws.