Martijn de Ree gedeeld winnaar in Alkmaar!!

Twee weken voor de Idus van Maart begon in Alkmaar het 17de Alkmaars Schaak Kampioenschap. Zoals gebruikelijk was de speellocatie de 1ste verdieping van het Gulden Vlies. Toen het een paar jaar geleden voor het eerst een weekend toernooi werd (daarvoor allemaal clubavonden van de waagtoren) had ik mijn geluk al eens beproefd. Dit zonder succes overigens, volgens mij blunderde ik ergens een volle toren tegen Wijkertoren-beroemdheid “Bassie” (Misschien kent u hem nog van vroeger, toen kwam hij nog wel eens op de vereniging). De held van dit verhaal kent hem waarschijnlijk niet eens, treurig hoe dat tegenwoordig gaat met die beroemdheden en hun vergane glorie…. Enfin dit jaar ging het iets beter: 3,5/ 6 en een paar ratingpuntjes gewonnen.

De titel van dit verslag had net zo goed kunnen zijn: Hing Ting Lai wint A-groep met overmacht! Maar goed Hing Ting wint zo vaak toernooien dat de wow- factor er een beetje af is. Misschien dat hij de titel had gehaald als hij roemloos 5de was geworden of beter nog; van mij had verloren in de 4de ronde. Beide gebeurden niet en een plaats in de 2de alinea van dit verslag is het hoogst haalbare.

In de C- groep zat de man die de titel van dit verslag heeft verdiend. Na een rustig begin op vrijdag, kwam de puntenmachine zaterdag op gang. Met 2,5/3 kon hij het zichzelf permitteren om de zaterdagavond vrijaf te nemen (bye= 0,5) en in plaats daarvan op een jubileumfeestje wat kroketten te weigeren. Van het latertje moest hij zondagochtend kennelijk nog een beetje bijkomen. Na de voorlaatste ronde vond hij zichzelf terug in een peloton achtervolgers met 3,5 uit 5. De laatste ronde moest dus gewonnen worden. Gelukkig had Martijn het beste voor het laatst bewaard; op bord 1 (een live bord- de partij is na te spelen op de ASK-site) won hij met een mooie truc van koploper Marloes Rogge. Hiermee werd hij (gedeeld) winnaar van de C-groep! Gefeliciteerd!

Diagram 1 Martijn de Ree – Marloes Rogge

Marloes staat een pion, maar wit heeft wel een gevaarlijk uitziende aanval. Met 16…Dg5 probeert zij een van de aanvallers te ruilen maar zij ziet iets over het hoofd. Ziet u het? Martijn in ieder geval wel!

Diagram 2 Richard Schelvis – Rob Freer

Er is hier van alles mis gegaan voor zwart, hoe wint wit hier?

Diagram 3 Hing Ting Lai – Machteld van Foreest

Na lang en taai verdedigen is Hing Ting er toch door heen gekomen. Hij heeft zelfs nog even tijd om de partij stijlvol af te ronden.

 

Niet alleen in Alkmaar werd er dit weekend geschaakt, maar ook in Heemskerk tijdens het befaamde Stay Okay toernooi. Hieraan deden een hoop Wijkertoren-spelers mee. Dragan was uiteindelijk de sterkste, gefeliciteerd!! Ik weet wat jullie denken; waarom dit bruggetje? Neem je Bastiaan niet de winst uit de zeilen? Ik bedoel wind uit de zeilen uiteraard, maar ik moet nog wat tekst kwijt om de antwoorden van de bovenstaande diagrammen uit zicht te krijgen.

 

Antwoord Diagram 1: 17. Dxf7+!! En opgegeven. 17….Txf7 18. Te8+ Tf8 19. Tfxe8#

Antwoord Diagram 2: 15 e4!! En de schade is niet te overzien.  15… h6? 16.Pxh6 xh6 17. Lxh6 Pxe4 Dg4+.  15. h5? Pxf6! (Pxf6 e5)

Antwoord Diagram 3: 60. Kxf6 xf4 61. Pd7 f3 62. Pe5 f2 63. Pf7#

 

Richard

Geplaatst in Nieuws.