En in overig nieuws… Wijkertoren – Rokado

Normaal gesproken is er maar één ding dat ons bezig houdt in het leven: de negen bondswedstrijden. Dag en nacht wordt er voorbereid op de tegenstanders, wordt er over de opstelling nagedacht en worden offers aan de goden gebracht, opdat onze wedstrijden spoedig verlopen. Echter, de laatste ronde was voor Wijkertoren I een ander verhaal. Tegen Rokado, uit Beijerland (onder Rotterdam), werd in Wijk aan Zee in een rechtstreeks duel om de niets-inhoudende derde plaatst gestreden. “Een gevecht om de eer” zoals mijn tegenstander het noemde. Maar ja, ik heb al zoveel gevechten om de eer gespeeld dat ik inmiddels de trofee van de eer wel eens wil ontvangen. Nou ja, het was in ieder geval een prettige wedstrijd zonder al te veel druk erachter, waarbij na afloop lekker met een biertje buiten gezeten kon worden in een mild zeebriesje.

De wedstrijd was niet het meest spraakmakende onderwerp van de dag. Ik besef me dat dit voor een eventuele Beijerlander die op onze site rondneust wellicht ietwat verwarrend, ietwat teleurstellend en ietwat respectloos kan overkomen, maar laat mij dit verantwoorden: sinds enkele maanden heeft ons cluppie een sponsor weten aan te trekken en dat gaat invloed hebben op hoe volgend seizoen eruit gaat zien. Laat ik u snel bijpraten over wat wij weten:

Zo, nu u evenveel weet als ons, kunnen we verder. In mijn vorige verslag deelde ik al een lichte sneer uit naar het bestuur over het gebrek aan informatieverstrekking in de hoop meer duidelijkheid te kunnen uitlokken, maar deze stille hint leverde alleen een bericht op van ene de Weerd uit Purmerend. Wat zijn rol precies is, is mij onbekend, maar voor zover ik weet heeft hij een rol als tussenpersoon. Dat de sponsor vervolgens laaiend enthousiast is over de sponsor kan niet als verassing komen. Dat wij bijvoorbeeld “een club in zorgen” zijn is ook niet echt een beeld waarin ik me herken.

Nou goed, ik wil niet alleen maar negatief zijn, maar als de overige toon (op onze website althans) alleen maar louter positief is, lijkt het mij ook verstandig een kritiek geluid te laten horen. Een groot probleem is bijvoorbeeld hoe wij de twee nieuwe spelers in moeten passen in het team. Moeten er dan ook twee spelers uit? Zo ja, wie dan? Gaan we zometeen in een situatie komen waarin we geld uitgeven om onze opbloeiende jeugdtalenten de kop in te drukken? Of moeten we de gevestigde orde na jaren van trouwe dienst en goede resultaten gaan slachtofferen? Ik moet u eerlijk zeggen dat ik echt geen flauw idee heb…

Ik heb inmiddels het bestuur rechtstreeks gevraagd om meer opheldering (krijg ik mijn salaris volgend jaar in losse stapeltjes van €50, of direct op m’n rekening gestort; dat soort vragen). Tot mijn grote vreugde werd hier snel en accuraat op gereageerd. Alles is dus nog steeds in gang en het lijkt erop dat we waarschijnlijk binnenkort meer horen.

De wedstrijd: zoals gezegd was er een ontspannen sfeer. Dit werd nogmaals bevestigd door ene Rick D. die 5 minuten na aanvang binnen kwam lopen in korte broek op slippers, alsof ie zonet nog even op het strand had gelegen. De klokken werden aangezet en alleen het geluid van krakende hersenen was nog hoorbaar. Overigens, voorheen hoorden we nog wel eens het hand-luchtstroom-droog-apparaat vanuit de wc, maar iemand heeft daar sinds kort gewoon papier gehangen en nu hoor ik nooit iets meer. Ik weet niet wie dit geregeld heeft, maar de positieve verandering wordt gewaardeerd. Details, details…

Erik verloor mede dankzij zijn zwarte loper die onhandig op h1 vast kwam te staan. Jimmy revancheerde zich voor afgelopen wedstrijd met een vrij vlotte winstpartij. Ikzelf won een pion, maar verloor die later weer, waardoor een remise-eindspel ontstond. Cas ruilde alles af en maakte remise. BP won. Thomas had een ingewikkelde grünveld, waar elke 5 zetten een pion gewonnen werd, en uiteindelijk dus de partij. Rick speelde, naar eigen zeggen, tegen een tegenstander die “de partij van zijn leven” aan het spelen was. Hier was niks tegen opgewassen. Richard won door tweemalig een kwaliteit te offeren, en met dit spektakel veroverde hij de harten van de verslaggevers in de zaal en zijn partij is hiermee de uitverkorene. (Thomas was tweede keuze, maar die partij is vééél te ingewikkeld voor een sterveling als ik.)

Wit: Richard Schelvis a.k.a. Schellie
Zwart: Sander Boogaard
Bord: 8
Datum: 21 april 2018
Linkje naar partij: https://www.chess.com/live/game/2770950000

1. d4       Pf6
2. Pf3              2. c4 laat het Budapest gambiet toe (2. …e5). Ik weet niet of dat de reden is van deze zetvolgorde (ik doe dit vaak om deze reden), maar dit soort listige varianten worden vermeden met een vertraagd pion-c4.
2.          …g6
3. g3       Lg7
4. Lg2    0-0
5. 0-0    d6
6. c4       c6
7. h3       Pbd7
8. Pc3     Da5  De opening loopt hier langzamerhand over in het middenspel. 7. h3 lijkt mij op zich wel een nuttige zet. (Het verhindert Pg4, zodat de zwartveldige loper een permanente plek op e3 kan innemen.) Echter, de pion kan in een verre toekomst, wanneer bijvoorbeeld lopers zijn afgeruild, problemen opleveren, omdat zwart vaak een tempo kan winnen door die aan te vallen met, zeg, Dd7 of Dc8. Maar dit is allemaal erg vaag in dit stadium. Kh2 is vaak een prima remedie. Persoonlijk zou ik h3 wat langer uitstellen wellicht, maar in de lange termijn lijkt het mij een logische zet.
In mijn ervaring met dit soort systeempjes is Da5 nooit zo handig. De dame heeft niks te vinden op de hele 5e rij en is op a5 vaak gevoelig voor de witte expansie op de damevleugel. Soms is Da5-h5 een sterk idee, maar in dit geval lijkt me dit niks op te leveren. Sterker nog, zwart moet dan continu oppassen voor g4 dame opsluiten. (En nee, Pxg4 hxg4 Dxg4 Ph2, en zwart heeft nooit compensatie voor het geofferde stuk.)
9. a3                En b2-b4 is gratis.
9.         …e5
10. b4             Logisch. De komende 3 zetten zijn redelijk geforceerd voor wit hier, omdat zwart op de witte pion c4 gaat hameren. De stillere zet 10. Le3 geeft zwart de kans om de structuur te veranderen met 10. …e4 11. Pd2 d5 en ik vermoed dat hier boeken over volgeschreven zijn. Men kan hier met een beetje fantasie een konings-indisch structuur hierin ontdekken (van de witte zijde).
10. …Da6        10. …Dc7 zou onnodig zetverlies zijn. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Zwart dwingt wit de volgende variant in te gaan.
11. Db3  exd4    11. … e4 gaat nu niet meer. Wit speelt 12. Pg5 en d5 is voldoende verdedigd nu met dank aan de dame op b3.
12. Pxd4 Pe5
13. b5      Db6
14. Le3           Er is heel wat gebeurd. Normaalgesproken is b5 niet heel wenselijk vanwege het gat op c5, maar zwart heeft niet echt tijd hier voor Pd7-c5 manoeuvres.
14.        …c5           Zwart zou het liefst dit niet doen denk ik, maar 14. …Dd8 is niet reglementair vanwege bxc6 pionverlies. 14. …Dc7 is levensgevaarlijk i.v.m. 15. bxc6 bxc6 16. Pdb5 Dd7 voor zover ik kan inschatten. Wit kan met 17. Td1 wat extra op d6 drukken. (Oké, hier blundert wit waarschijnlijk een stuk na 17. …Tb8, maar desalniettemin, voor dit soort varianten moet zwart extreem oppassen.)
Na deze pionzet heeft wit het veld d5 stevig in handen, maar zwarts ontwikkeling komt na Le6 prima uit de verf. Beide partijen tevreden zou ik zeggen (?).
15. Pf3     Pxf3
16. exf3          Tja, ik had gewaarschuwd voor h3… Maar goed, de dubbelpion is helemaal niet zo erg.
16.          …Le6
17. Tfd1  Pd7
18. f4      Da5
19. Ld2 (?)     Snap ik niet. 19. Tac1 en wit staat goddelijk toch? d6 en b7 hangen, d6 is zwak en de d-lijn is van wit met een prachtig d5-veld. Mis ik iets tactisch? 19. …Pb6 20. Pe4 veinzende d6 aan te vallen en stiekem gewoon Ld2 dreigen.
19.            …Dc7
20. Tac1  Pb6
21. Pa4    Tfd8           Als zwart d6-d5 kan spelen, dan zijn zijn problemen wel opgelost. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een aantal zetten geleden was dit nog ondenkbaar.
22. Pxb6  axb6
23. Lc3    Ld4 (!?)     Wat??!! Ja, chapeau voor de tegenstander voor het bedenken voor deze zet. Het idee is 24. Lxd4 cxd4 25. Txd4 d5!! en zwart wint de pion terug, heeft de zwakte d6 opgelost en kan met de vrijpion op winst spelen. Echter, er zit toch wel een luchtje aan deze zet. Laat ik een poging doen tot weerleggen: 24. Lxd4 cxd4 25. Ld5 Lxh3 (welke ### heeft die pion op h3 gezet?!) 26. Txd4. Ik ben niet overtuigd van mijn poging.
24. Txd4         Kwaloffer 1. Interessant
24.           …cxd4
25. Lxd4  d5
26. De3    dxc4           De kwaliteit teruggeven ziet er verstandig uit. 26. …Td6? 27. De5 1-0. 26. …Dd6 27. Lxb6! Txa3 28. c5!! Txe3 29. cxd6 Txd6 30. Lxe3 1-0.
27. Lxb6  Dd7
28. Lxd8  Txd8
29. a4        Lxh3         R.i.p. h3
30. Txc4   Dd1+
31. Kh2    Le6
32. Lf3     Dd2
33. Te4    Dd7            De stofwolken zijn opgetrokken en wit staat een pion voor. Nu een winstplan verzinnen. Ik vermoed dat dit in tijdnood moest gebeuren. Ik leun nu even ontspannen achterover en ga eens zorgvuldig kijken…
Ok, Kg2 en niks meer doen aan de koningsvleugel. De witveldige loper heeft dezelfde kleur als het promotieveld (a8), dus dat is zeer gunstig. Als wit torens afruilt, dan lijkt mij de zwart damevleugel niet meer te houden. Een open lijn voor de witte toren zou ideaal zijn om binnen te dringen. Ofwel via de d-lijn en d6, ofwel via de c-lijn en c7. Laat ik heel grof een idee schetsen: 34. Tb4 h5 35. Tb1 Ta8 36. Td1 De7 37. Td4 lijkt me al de goede richting op te gaan. Nu de a-pion ondersteunen en rennen maar.
34. Te5    Ta8
35. Te4    h5
36. Td4    Dc7
37. De5    Dc2
38. Kg2   Te5
39. Dg5           “Dubbele aanval” Aanval één is Td8 wanneer torens afgeruild worden en wit zal winnen. Aanval twee is Lxh5.
39.            …Dc7
40. Lxh5  Kg7           Tijdcontrole gehaald. Precies op tijd om op het laatste moment nog het probleem met 41. Lf3?? te zien. Namelijk 41. …f6 42. Dh4 Th8 en oeps.
41. f5       Lxf5           Laten we het gewoon een heel omslachtige vorm van pionruil noemen.
42. Lf3     De5
43. Td5    De6
44. Txf5                     Kwaloffer 2. Prima afwikkeling naar een gewonnen eindspel. b7 valt.
44.             …f6
45. Txf6   Dxf6
46. Dxf6+ Kxf6
47. Lxb7 1-0

Dit was meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kwaliteitsoffers, maar zo aan het eind van het jaar knijpen we wel een oogje toe. Geniet, maar offer met mate is het devies. U kent mij inmiddels wel; ik zou 24. Txd4 en 44. Txf5 nooit overwogen hebben. Ach ja.

Ik wens u een prettige zomerstop en ik zeg u, clubgenoten én collega’s uit Beijerland, tot volgend jaar voor een hernieuwde strijd om 3e, 4e en mogelijk ook andere plekken!

Geplaatst in Nieuws.