De Wijker Toren slaat meteen toe!

Deze keer de eer aan ondergetekende om een lijvig verslag te maken van de eerste avonturen van ons vlaggenschip bij de ouverture van 2019-20

Om met het goede nieuws te beginnen: we hebben gewonnen!

Een 4,5-3,5 zege op het tweede van VAS, maar wel uit!

En uitwedstrijden, U weet het, door weer en wind, rammelend Openbaar Vervoer, met de auto wegomleggingen, broodzakje net verloren, raar terrein, andere stukken, toilet ver weg, krakende zolder, kachel uitgevallen, irritant licht, krappe plekken,  het valt niet altijd mee in den vreemde..

Dus blij met twee punten in de knip!

Omdat het eerste van VAS ook in de tweede klas actief is, hebben ze de krachten wat verdeeld, zodat VAS 2 niet automatisch het lelijke eendje wordt.

Er zijn meerdere redenen waarom ik dit verhaal niet met mezelf wil beginnen,dus doen we het andersom:

Ons beslissende punt werd door Rick op bord 8 binnengebracht, die een solide voordeel na de 40e zet gedegen tot winst voerde. Er gaan al geruchten dat we de komende tijd de “ouwe Rick” weer terug gaan zien, die kunststukjes kan produceren, die de meesten niet snappen. Ik al helemaal niet.

Hij staat vast genoteerd: 1 uit 1!

Bord 1 en 2 (Jimmy en Bas) verloren wat ongelukkig. Wat “ongelukkig verliezen” precies inhoudt weet ik niet, maar het zag er zo uit.

Bas had allerlei leuke trucs in een op- en neergaande maar toch regelmatig kansrijke stelling,  helaas was de laatste truc van de overkant.

Shit happens, zeggen ze dan.

Jimmy streed lang om het onheil van een pion minder (in het middenspel iets gemist)    af te wenden tegen routinier Pim Ghijsen, maar die speelde het netjes af.

Thomas speelde een leuk creatieve partij op bord 5, zijn stijl getrouw:

Wisselende kansen, het zag er allemaal best goed uit voor het zicht van de leek, zoals ik; maar in een eindspel van toren voor de opponent en twee lichte stukken voor onze man was niet te vermijden dat er teveel pionnen geruild werden, waardoor het in remise verzandde.

Een mooi partijfragment:

Hier kwam Thomas op het bijzondere idee om 35.Dxf4?! te spelen. Er volgde 35…ef4 36.Te1+ en nu kon zwart winnen met 36…De7!!  (37.dxe7 Txg4).

In de partij kwam: 36…Le7? waarop wit er iets beter uit kwam na 37.Pf6+!  Kf8  38.dxe7+ Dxe7  39.Txe7 Kxe7  (39…Txg4?  40.Te8+)  40.Pxg8+

Hing Ting zette zijn traditie voort door bijna alles voor ons te winnen. Chapeau!

Ook dit keer, (bord 4) al was het verzet van zijn tegenstander, ondanks de 500 ratingpunten minder , vrij goed te noemen en na 40 zetten tegen ons kanon pas 1 pion achter staan kun je zelfs een verdienste noemen, maar houdbaar bleek het niet te zijn.

Richard is nu teamcaptain en had zichzelf bescheiden op bord 6 gezet. Hij heeft nu natuurlijk een heel scala van opstellingen en is bij het verschijnen van dit verhaal al bezig met een uitgekiende analyse van tegenstander Oegstgeest, die ons wacht op 2 november:

Ja, wat is wijsheid? Wij doen niet aan adviezen, ze hebben een bekend sterke kop en de laatste borden zijn zwak, dus wie zet je waar op?

De mannen in vorm bij ons, die hun kop bedwingen of juist achterin zekerheden qua punten en niet te zwaar tillen aan 1 uit 3 op de eerste borden bv.?  Gelukkig kunnen we dat met een gerust hart aan de jeugdige captain overlaten. Hij startte goed met een sterk bevochten overwinning met zwart tegen aanstormend damestalent Eline Roebers, kortgeleden nog deelneemster bij het vrouwen NK.

Weinig tot geen voordeel langzamerhand uitgebouwd tot ietsje naar steeds meer, een doorhollende vrijpion die tenslotte stukwinst opleverde.

Ze had het eigenlijk best aardig gedaan tot dit moment:

Diagram na zwart’s 33e zet:

Er volgde 34.Pc4?!  (Het was al lastig genoeg, op zetten als 34.Pc6 of 34.Tb1 komt 34…Lc5 en de witte stelling staat zwaar onder druk. Stockfish houdt het op 34.g4; dan kan je op 34…Txb2 35.Txa5 doen met enige overlevingskansen. ) 34…Tc2!  35.Pxa5 Txb2 (nu wordt het precair voor wit)  36.Pc4 Tc2 37.Pe3 Ta2 (37..Lg5 kon ook met het idee  38.Pxc2 bc2 en door deze pion houd je een stuk over)  38.Txa2 (of 38.Tb1 b2  39.Pc2 Lf6 gevolgd door 40…Ta1 wint) ba2  39.Pc2 Lf6 en zwart won het paard en de partij

Buurman Sjoerd (bord 5) zat in een loopgravenduel, wat sneller beslist werd dan eerst leek, omdat zijn tegenstander ineens zijn halve huis meende te moeten offeren voor een enkel schaakje. Aangezien het geen mat bleek te zijn duurde de opgave niet lang meer.

Ikzelf boekte een nul met wit op bord 7 door een “vergissing”, en dan niet na de opening, maar in de opening; om het geheel nog slimmer te maken: ik had die variant de dagen ervoor nog bekeken, maar achter het bord dacht ik, dat iets anders ook nog kon.

Dit megalek in mijn hoofd, kostte een toren. Vervelende regeltjes: je mag niet terugzetten…en wat ook jammer is, is dat je niet twee keer achter elkaar mag zetten, want ik heb later toch nog 2x mat in 1 gedreigd!

Als dat lukt heb je de “meest onverdiende overwinning”ooit geboekt, nu werd het de “domste nederlaag ooit”.  Ik pas goed in ezelendorp…..

Voor de onbedwingbaar nieuwsgierigen was dit het: 1.e4 c5 2.b4 cb4  3.a3 d5 4.ed5 Dd5 en nu is 5.Pf3 normaal; en ineens denk je dan: “hé, kan niet meteen 5.cxb4 eerst, win ik nog een tempo met Pc3 er achteraan”. Inderdaad, bezwaar was alleen 5…De5+

Om mijn teamgenoten niet meteen te ontmoedigen heb ik nog geruime tijd doorgemodderd, totdat hij ook de 2e mat in 1-dreiging had gezien en ik inmiddels een hele kist met hout achterstond.

Maar de aanblik tussendoor zal niet heel veel vreugde hebben opgeleverd, dus de 1-0 achterstand die hierdoor op het scorebord kwam, was geen verrassing meer.

Interessant is het thema wat je als schaker meer ondergaat:

Of zo belachelijk verliezen of de hele partij goed tot beter staan, dan gewonnen  en op het eind door een blunder alles verpesten. Aan de lezer zelf hoe die dat voelt en schakers zijn daar niet hetzelfde in. Het resultaat is hetzelfde, maar wat is erger?

Ik werd ’s avonds bij de Indiër blij gemaakt met de intro van Lichess en tussen toen en nu, ten tijde van dit verslag ben ik door deze verslaving meegezogen en heb er een paar honderd (!) partijen opzitten inmiddels.

Dus als U dacht, wat duurt het lang eer dit verslag er is, ziehier de oorzaak.

We gaan nu opgewekt naar 2 november voor Slingerland, Nikolic en co en dat wordt ongetwijfeld een overwinning. Frisse moed, de trend is gezet!

Bart-Piet Mulder

Geplaatst in Nieuws.